Veelgestelde vragen

CrossFit Algemeen:

Waarom zou je CrossFit moeten doen?

CrossFit is bedoeld om algemeen fitter te worden. Hoe meer verschillende onderdelen je traint, hoe beter. Zo blijf je je leven lang fit. Daarnaast is CrossFit niet alleen effectief en intensief sporten, het is ook nog eens superleuk. Er zijn inmiddels al veel vriendschappen gesloten binnen onze box en we zijn elke dag trots dat we zo’n leuke, hechte en sfeervolle groep mensen mogen trainen!

Is CrossFit ook voor beginnende sporters?

Ja, CrossFit is voor iedereen. Wil je starten met CrossFit, dan volg je eerst onze introductiecursus. Hierin leer je alles over wat CrossFit bij YouAct inhoudt en ontdek je de basisbewegingen van de sport. Zo kun je voorbereid starten met de reguliere lessen. Daarnaast zijn alle oefeningen op niveau te schalen, dus iedereen kan altijd meedoen. Jong, oud, beginnend of gevorderd: iedereen is welkom.

Is CrossFit ook goed voor hardlopers en duursporters?

Inmiddels blijkt uit onderzoek dat ook krachttraining en korte intensieve trainingen van meerwaarde zijn voor duursporters. Lopers zijn vaak bang voor blessures maar die krijgen ze vaker van hardlopen (en het eenzijdige trainen), dan van krachttraining. Juist het trainen van de verschillende energiesystemen in combinatie met algemene krachtopbouw maken de bewegingen zoals lopen, fietsen of zwemmen een stuk efficiënter. Als je CrossFit gebruikt voor kracht en conditionering, zul je veel sneller progressie zien in je eigen sport. CrossFit is dus een geschikte aanvulling!

Is CrossFit geschikt voor ouderen?

Uiteraard! Op latere leeftijd is het belangrijk om activiteiten te blijven doen die de gevolgen van ouder worden tegengaan. Zo verlies je bijvoorbeeld sneller je spiermassa. CrossFit zorgt ervoor dat je je spieren blijft gebruiken. Je bent dus nooit te oud om te beginnen.

Is CrossFit voor iedereen?

Ja, zoals we hierboven al noemen is het goed voor beginnende sporters, ervaren sporters, ouderen of duursporters. De oefeningen in een workout kunnen aangepast worden zodat iedereen kan meedoen. Uiteraard gebeurt dit altijd veilig.

Hoe verschilt CrossFit van andere sporten?

CrossFit mixt elementen uit verschillende sporten, zoals gymnastiek en gewichtheffen, met elkaar. Hierdoor wordt ons lichaam op verschillende manieren belast en continu geprikkeld door wat nieuws. Je wordt dus algemeen fit en sterk, en je leert beter, efficiënter en effectiever bewegen.

Maakt CrossFit mij als vrouw niet veel te breed en gespierd?

Nee, hier hoef je echt niet bang voor te zijn. Vrouwen hebben een totaal ander hormoonstelsel dan mannen, waardoor vrouwen niet zo veel spiermassa aanmaken. De video’s en plaatjes die je online vaak ziet zijn meestal van de professionele CrossFitatleten. Zij trainen 2 tot 3 keer per dag, volgen een strak dieet en zijn dus niet te vergelijken met de recreatieve CrossFitter. Daarnaast is CrossFit geen bodybuilding. In CrossFit werk je de ene dag aan kracht en een andere dag juist aan je uithoudingsvermogen. Zo train je alles en word je sterk, snel, lenig en gespierd, maar zeker niet mannelijk!

Wat is de minimale of maximale leeftijd om deel te mogen nemen aan CrossFit?

Bij CrossFit YouAct moet je 16 zijn om deel te kunnen nemen aan de lessen. Een maximale leeftijd hebben we niet. Iedereen traint met elkaar en er zijn geen uren voor speciale leeftijden. Tegenwoordig bieden we ook speciale lessen aan voor kids en teens.

Hoe is een training opgebouwd?

Onze trainingen vinden plaats in groepen van maximaal 12 personen en staan altijd onder begeleiding van een ervaren coach. Je start met een warming up. Vervolgens doen we een techniek- of krachtonderdeel, waarbij we ons vaak richten op een of twee bewegingen. Daarna doe je de WOD (Workout Of the Day) die voor die dag geprogrammeerd is. Deze kun je aanpassen naar jouw eigen niveau. Een les duurt een uur.

Heeft het zin om 1 keer per week te komen CrossFitten?

Dit hangt puur af van wat je zelf al doet naast de CrossFitlessen. Doe je al wat krachttraining, bootcamp of circuittraining dan kan 1 keer per week een aanvulling zijn op je programma. We raden het echter af om maar 1 keer in de week CrossFit te komen doen als dit je enige training in de week is. Dan bouw je weinig op, hou je wellicht elke keer spierpijn en zal je dus weinig vooruitgang boeken.

Lidmaatschap:

Kan ik mijn abonnement op elk moment opzeggen?

Dat is mogelijk, omdat we werken met maandabonnementen. We hanteren een opzegtermijn van één kalendermaand. Stel je wilt 15 juli stoppen met je abonnement dan dien je je abonnement binnen SportBit (ons inschrijfsysteem) voor 1 juni op te zeggen. Dit geldt ook als je je abonnement wilt downgraden. Upgraden kan op elk moment. Het bedrag wordt dan verrekend met je maandelijkse abonnementkosten.

Kan ik halverwege de maand lid worden?

Uiteraard, we verrekenen de restdagen van de maand waarin je bent begonnen met de daaropvolgende maand. Hierdoor kan het dus zijn dat je eerste abonnementskosten wat hoger zijn.

Kan ik ook personal training doen?

We verzorgen personal training 1-op-1, maar we geven ook trainingen aan bijvoorbeeld een roeiteam. Zo’n personal training stellen we volledig af op de wensen en doelstellingen van jou of je groep.

Starten met CrossFit:

Ben je verplicht om de introductiecursus te volgen?

Ja, iedereen die voor het eerst begint met CrossFit is verplicht de introductiecursus te volgen. Ook al ben je al fit en sterk en ken je al een aantal bewegingen uit deze sport, dan nog vinden wij het erg belangrijk dat je nieuwe bewegingen goed aanleert en dat je weet wat onze visie en werkwijze is. Heb je elders al een introcursus CrossFit gevolgd? Dan kun je in je proefles laten zien dat je genoeg kennis beheerst om de introcursus over te slaan.

Wanneer kan ik starten met de introcursus?

We starten met iedereen eerst met een kennismakingsgesprek (intake). Hierin leggen we uit hoe wij werken, wat we belangrijk vinden en willen we graag een aantal dingen van jou weten zodat we je goed kunnen begeleiden. Daarna kan je je aanmelden voor de introcursus.

Wat zijn de kosten voor de introcursus?

De introcursus bestaat uit 8 lessen van een uur. De kosten bedragen € 85,- (dit is inclusief CrossFit YouAct wrist wraps). Na deze introcursus kun je meedoen met alle reguliere WOD (Workout Of the Day) lessen. Ook kun je deelnemen aan de specialty uren zoals gymnastics, endurance, Olympic lifting en strongman.

Hoe schrijf ik me na de introcursus in voor de lessen?

Na de intake ontvang je een link waarmee je je aan kan melden voor de introcursus. We werken met het inschrijfsysteem SportBit. Hierin kun je vervolgens na de introcursus ook een abonnement aanvragen.

Staat je vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.